Correspondència

Hem localitzat 13 cartes enviades per Joan Espinàs (9 a Carme Xivillé, 2 al seu futur cunyat Joan Elias , i 1 a Paula Xivillé i Maria Llosas, ) i 9 rebudes d’amics i familiars.En les cartes d’aquests mesos, a  part dels incidents específics del viatge, cal destacar dos temes candents del moment: la gran pandèmia de grip del 1918 que causà estralls entre la població i el fervor catalanista i el suport de la immensa majoria dels catalans al projecte d’estatut d’autonomia de Catalunya del gener del 1919.

El fervor catalanista del moment que es viu, es reflecteix en algunes cartes així com també el fet que comença a utilitzar el català, la seva llengua materna.

– Almeria, 6 gener 1919: “…Per a probar las meves aptituds en l’ortografia…”   LLegir més.

– Almeria, 15 gener 1919:  “…Es decir, que el barco, que por cualquier contratiempo cae en estas tierras está perdido. Y esto es la España que quiere figurar en el concierto de las naciones la que se niega a que las demás regiones pretendan gobernarse por si solas.”  LLegir més.

– Almeria, 18 gener 1919.”…sobre todo por la bandera de Visca Catalunya lliura, asi aprendera a ser patriota de la patria chica…”  LLegir més.

Almeria, 22 gener 1919. “… l’armador, ha jutjat certs actes del capitá referents a la protesta d’averia i havent-los trovat molts defectes, que segons ell comprometien seriament los interesos del carregador ha determinat rellevarlo (…) Dispenseu si troveu algunes faltes d’ortografia en aqueix escrit.Com compri la gramática catalana ja ho faré millor…”  LLegir més.

– Cartagena , 19 febrer 1919 “…cansados de “Pepito” creo que no quedará nadie de los que salimos de Barcelona.” LLegir més.

Un altre  tema d’interès d’aquests anys és la pandèmia de grip dels anys 1918 i 1919 que provocà la mort de milers de persones, entre les quals amics i coneguts.

Mereix un apunt la mort de l’amic i company Isidre Maristany, que navegava amb Joan Espinàs en aquest viatge i desembarcà a Almeria per anar a Barcelona on morirà a causa de l’epidèmia.

Almeria, 3 gener 1919: “…Dile también, que el dia de Navidad fui a misa de once a la Catedral junto con Maristany y el motorista”.LLegir més.

Almeria, 15 gener 1919: “…escribo una carta dirigida a tia, cuyo portador sera mi amigo Isidro Maristany. LLegir més.

Almeria, 26 gener de 1919 : “...No habiendo venido Maristany es que no tendria oportunidad” LLegir més.

Cartagena, 2 març 1919: “…el amigo Maristany falleció victima de la epidemia y su Madre tres dias después…” LLegir més.

No sabem el dia que morí Isidre Maristany. Reproduïm la carta que Isidre Maristany li envià a Joan Espinàs el 26 de gener de 1919, la darrera carta que l’estimat amic li escrigué. carta.