Correspondència

D’aquest viatge hem localitzat 1 postal i 10 cartes enviades per Joan Espinàs a diferents destinataris, principalment a Carme i també a Paula, Ángela i  Joan Elias i a Maria Llosas, moltes de les quals van ser obertes i censurades. Cal tenir en compte que estem a finals de la 1ª guerra mundial.

En molts del sobres hi consta “opened by censor” o “passed by censor”.

Sobre amb tampons de Port-Said i "passed by censor"

Sobre amb tampons de Port-Said i “passed by censor”

Fragment censurat de la carta enviada a Maria Llosas des d'Alexandria

Fragment censurat de la carta enviada a Maria Llosas des d’Alexandria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La censura elimina amb tisora fragments del text de les cartes, de tal manera que la lectura queda tallada tant en el lloc censurat com en la part posterior del full, ja que les cartes són escrites per davant i per darrera d’un mateix full.

El viatge es realitza amb el risc de trobar-se submarins que operen a la Mediterrània. En diverses ocasions han de navegar en comboi i  protegits per barcos patrulla. De la travessia del Trini pel Mar Roig, Mar Aràbiga i Oceà Índic i als ports que arriba, és interessant la descripció que en fa de la població, dels descarregadors del moll i de les condicions de vida dels pobladors.

D’entre les cartes, destaquem els següents fragments que mostren la psicosi de perill i també les situacions de perill viscudes, així com descripcions del paisatge i dels habitants dels diferents països del nord d’Àfrica, Sry Lanka, Malaysia, Indonèsia i Filipines.

– Alexandria, 19 de març de 1918: “…cuando oigo una voz que me llama !Juanito! !Juanito!  LLegir més.

– Port-Said, 27 de març de 1918: “…los descargadores de Alejandria eran presidiarios” LLegir més.

– Colombo, 30 d’abril de 1918:  “…seguidamente después oíamos la detonación de los cañonazos y ametralladoras que disparaban en el frente turco-inglés”, “…la gente no necesitan sastres y zapateros ni costureras; visten lo mismo que el dia que nacieron”  LLegir més.

– Colombo, 1 de maig de 1918: “…Mira si te gusta la moda, y en caso afirmativo saca modelo” Postal.

– Manila, 14 de juliol de 1918: “…habeis sido vosotros mordidos por esta enfermedad?”  LLegir més.

– Maó, 13 d’octubre de 1918: “…fecha memorable y de gran recuerdo ha de ser para los tripulantes del “Trini” la del 4 de Octubre”   LLegir més.