Escrits personals

Les Memorias de un viaje a Manila”, són  els apunts manuscrits de Joan Espinàs formats per 5 quaderns . Les inicia l’11 de març de 1918 i les  finalitza el 12 d’agost de 1918. Són fruit d’una promesa pactada entre ell i la seva estimada Carme, segons la qual cadascun escriurà a l’altre per explicar-se el que pensen, el que veuen, el que passa i el que senten. Ella les escriu, d’amagat, a Barcelona, i ell en aquest viatge a Manila.

L’extensió de les “Memorias” és considerable i en ella es recullen, sobretot, sentiments personals però també situacions viscudes.

Així comencen les Memòries:

“Memorias de un viaje a Manila que dedico a mi simpática prima Carmen, en ellas quisiera poder expresar claramente todo lo que verdaderamente siento, sin poner en ellas nada de exageración deseando, que a mi regreso, o sea al final de ellas, pueda encontrar yo, otras, escritas por ella, las cuales sean reflejo de sus pensamientos.”

Destaquem alguns fragments sobre les seves  impressions des dels diferents indrets i alguna anècdota de la vida a bord.

– Alexandria, 20 de març de 1918: “…Valgame Dios que descargadores! Si los vieras te darian miedo”. LLegir més.

– alta mar, 3 d’abril de 1918:“…Los tripulantes del Villamer que por cierto traen instrumentos de música” LLegir més.

– Aden, 12 d’abril de 1918: “…La gente, negra casi toda, va desnuda, solo un trapo les sirve de taparrabos.” LLegir més.

– alta mar, 23 d’abril de 1918: “…la morada del dolor, un vapor convertido en hospital ” LLegir més.

– alta mar, 12 de maig de 1918: “…Desde que abandonamos la costa de Ceylan no habiamos vuelto a ver tierra.” LLegir més.

– Singapore, 11 de juny de 1918: “…Después de tantos dias de estar aquí hemos salido sin carbón”  LLegir més.

Manila, 29 de juny de 1918: “…Noche lúgubre la de la verbena, dia triste y al mismo tiempo terrible el de San Pedro”   LLegir més.