Escrits personals

Joan Espinàs a Odessa, des. 1936 a bord del SAC 6

Joan Espinàs a Odessa,
a bord del SAC 6, desembre 1936

Transcripció del manuscrit “Notas de viaje”

Durant el viatge a Odessa (octubre 1936 – gener 1937), Joan Espinàs, aleshores capità del vapor SAC-6, incautat pel govern de la República i enviat a Odessa, escriu “Notas de viaje” on descriu les diverses vicissituds que envolten el viatge.

Aquest manuscrit va ser guardat curosament en un sobre, amagat sota l’estora del camarot i després enmig dels papers personals, on el localitzà el nostre oncle Joan Antoni Espinàs i Xivillé.

Tot fa pensar que davant les circumstàncies extraordinàries del viatge a Odessa, fet per ordre de la República en plena guerra civil, en Joan Espinàs decidí prendre nota de tots els detalls que envolten el viatge. Prova d’això és la transcripció literal del telegrama que ha rebut i els detalls que durant el viatge va escrivint.

L’escrit, però, acaba sent un interessant document descriptiu del moment, no sols per les descripcions marítimes i paisatgístiques, que també, sinó perquè permet conèixer de primera mà el funcionament de la vida a bord amb els comitès, la relacions internacionals del govern de la República, o la vida a la Rússia bolxevic.

Per accedir al text complert, clikar aquí.