Cronologia

Breu biografia de Joan Espinàs Font (Premià de Mar, 1898 – Barcelona, 1981)

Caricatura anys 40

19 febrer 1898  neix a Premià de Mar (Barcelona). Primer fill de Pere Espinàs Vilà, fuster de Premià, i Magina-Salvadora Font Xivillé.

1907-1909 tota la família es trasllada a París, on el seu pare munta un negoci de fruites i fruits secs. Viu i va a escola a París fins la mort sobtada del seu pare.

1909 la família torna a Premià, on mor la seva mare al cap de pocs mesos. És acollit a casa de Maria Llosas, vídua d’Elias Xivillé germà de la seva àvia, a Barcelona. Floro Font, germà de la seva mare, exercirà de tutor a partir d’aleshores i serà qui l’introduirà i instruirà en la seva vida de navegant.

1911-1913 el mes de novembre de 1911 va a l’Havana (Cuba) a treballar amb Josep Xivillé, fill de Maria Llosas, al seu magatzem d’importació i exportació de teixits, com a mosso i escrivent. La seva vocació per navegar es fa més forta i, amb 16 anys acabats de complir, decideix retornar a Barcelona, després de la mort prematura del seu protector a l’Havana, Josep Xivillé, el setembre de 1913.

1914 retorna a Barcelona el mes de març i amb el suport de la família, s’embarca com a tripulant en dos viatges al nord d’Europa amb Floro Font. Decideix seguir els estudis de nàutica i ingressa a l’Escola Oficial de Nàutica de Barcelona.

1914-1917 realitza els estudis de nàutica navegant en els períodes no lectius. Finalitza els estudis el mes de març de 1917, i amb el títol de pilot inicia les pràctiques reglamentàries com a agregat, embarcant a la bricbarca “Alfredo” el mes de juny rumb Jacksonville (Florida-EEUU).

1917-1920 fa les pràctiques reglamentàries en diverses embarcacions de vela i vapor, amb destins com més lluny millor per aconseguir els dies de mar necessaris per a graduar-se.

1921-1928 exerceix alternativament de 2n. i 1r. oficial en diversos vapors, principalment de la companyia Cros.

1928 inicia la seva trajectòria com a capità.

1928-1965: capità en exercici, principalment en vapors de la companyia Cros i la seva filialTransportes, Aduanas y Consignaciones (TAC) SAC2, SAC4, SAC5 SAC6, SAC7, SAC8, SAC9 i Sac Coruña -. Al llarg d’aquests anys les navegacions més habituals són per la Mediterrània occidental i per l’Atlàntic més proper. Esporàdicament, fa viatges a altres punts de la Mediterrània, Rússia, Argentina, EEUU i nord d’Europa. En totes elles transporta mercaderies d’interès per l’activitat pròpia de la companyia Cros: fosfats, sulfats, minerals, carbó, ferro,…

1965 es jubila i viu a Barcelona.

22 juny 1981 mor a Barcelona.

Comments are closed.