La Havana (1911-1914)

Resums elaborats a partir de les cartes localitzades

L’Havana, 1911-1914

L’any 1911, a l’edat de 13 anys, Joan Espinàs manifesta el seu desig de marxar a Cuba a treballar amb Josep Xivillé, fill de Maria Llosas, la tia llunyana amb la que Joan Espinàs vivia a Barcelona des que quedà orfe l’any 1907.
Josep Xivillé, a qui anomenava “tio Pepe”, s’havia quedat a viure a L’Havana després de la mort del seu pare i Maria Llosas, al quedar-se vídua, havia retornat a Barcelona amb les seves tres filles. Pepe tenia una molt bona col·locació a l’empresa Rodríguez, González y Cia. importadora de teixits a L’Havana i vetllava per l’economia familiar de la seva mare i germanes a Barcelona.
De l’estada de Joan Espinàs a L’Havana i de les notícies sobre la mateixa, hi ha nombrosa correspondència entre Pepe, la seva mare i les seves germanes i també entre Joan Espinàs i totes elles.
Aquesta correspondència ens ha permès reconstruir les circumstàncies vitals en aquest període de temps, anterior a la seva vocació i dedicació a la mar, però sembla que hi va influir.

Joan Espinàs, amb el consentiment de la família Xivillé Llosas s’embarcà amb el capità de barco Floro Font, que era el seu oncle i tutor, rumb a L’Havana, on hi arribà el mes de novembre de 1911 per tal de treballar al magatzem d’importació i estudiar comerç per les nits.
A partir de gener de 1912 comença a treballar com a mosso de magatzem a l’empresa importadora de teixits on treballava Pepe i dorm amb els altres mossos en el mateix magatzem . Va a classes nocturnes de comerç al “Centro” tal com volia la família.
Per les cartes que envia Pepe a les seves germanes “Juanito trabaja de valiente” i surt dos diumenges al mes (els únics dies que tenen permís) a passejar amb el seu oncle fins la Víbora, on uns cosins hi tenen una quinta. D’aquests primers mesos no tenim gaire més informació fins que a l’estiu, degut a la incipient mala salut del tio Pepe, aquest anuncia a la família que l’agost anirà a Barcelona, on s’hi estarà fins a finals d’any.
En aquest període de temps d’absència del seu protector a L’Havana, Joan Espinàs deixarà el magatzem per passar a fer feines de despatx, que li “van agradar més” -segons paraules seves-.
El gener de 1913 Pepe torna a ser a L’Havana però ja molt malalt. Decideix retornar l’estiu d’aquest mateix any a Barcelona, i des de Barcelona li escriu una carta a La Havana a Joan Espinàs recomanant que “a ver si este año te comprimes un poco, gastando solo lo absolutamente necesario y teniendo cuidado que la ropa, los zapatos, etc. te duren lo más posible”. Pepe morirà el mes de setembre a Barcelona a l’edat de 33 anys.

Pocs mesos després de la mort del tio Pepe, Joan Espinàs és ingressat a la casa de Salut Quinta de Dependientes per una infecció pulmonar. Després d’estar ingressat algunes setmanes, el metge li recomana canvi d’aires.
En carta enviada el mes de febrer de 1914 a Maria Llosas li planteja la seva voluntat de retornar a Espanya. Per aquest motiu i perquè ha decidit dedicar-se a la navegació. A aquests dos motius cal afegir-hi la mort del que fou el seu protector en aquests dos anys i mig d’estada a Cuba.

El 5 de març de 1914 sortí de L’Havana destí Barcelona amb el vapor “Balmes” (buc de passatgers que l’any 1927 es transformarà en barco de mercaderies de la companyia Ramos sota el nom de Ramon Alonso R. i del qual Joan Espinàs en serà capità del 1938 al 1941).

Comments are closed.