Primers viatges (1914)

Resum elaborat a partir de les 29 cartes localitzades

Els primers viatges com a mariner l’any 1914

Amb 16 anys, tot just arribat a Barcelona després dels dos anys i mig passats a l’Havana, Joan Espinàs, fermament decidit a dedicar-se a la navegació, ho comunica al seu tutor Floro Font que en carta del 5 d’abril li escriu des d’Amberes: “Con respecto lo que me dices para embarcarte y seguir la profesión de marino lamento que asi hayas formulado tu idea en esta profesión por las mil vicisitudes que se pasan en el curso de ella; y más la poca recompensa que tiene, no obstante si eso es tu ideal; podràs probarlo…”

Acomplert doncs el seu desig, Joan Espinàs, a finals d’abril s’embarca com a mariner en el “Pinta”, capitanejat per Floro Font, realitzant un viatge fins Hamburg on hi arriba el maig de 1914. A causa de la vaga de mariners i capitans (la primera vaga general en la història de la Marina mercant espanyola) els fan descarregar la mercaderia i traslladar-la a un altre vapor de la mateixa Companyia però de bandera anglesa. A canvi els fan portar càrrega general per a alguns ports del nord d’Espanya i continuen cap a Cádiz i Sevilla.
Tot seguit fan un segon viatge des de Cadiz fins a Londres i Amberes i retornen a Barcelona el mes de juliol.

Segons carta enviada a la família, la idea de Joan Espinàs és estudiar, si cal mentre navega, la carrera de nàutica.
El mes d’agost del 1914 iniciarà un tercer viatge amb destinació Londres que es veurà interromput a València a causa de l’inici de la I Guerra mundial.

El mes de setembre iniciarà els estudis a l’Escola Oficial de Nàutica de Barcelona.

Comments are closed.